RP: Angående raw food

2017-01-08 | 22:45:31
Ett blogginlägg från en av mina favoritbloggar (Alma Helgesson) som tyvärr är en inaktiv blogg:
 
"Egentligen är raw food inget komplicerat, det är så okomplicerat det kan bli! Mycket av det du redan (förhoppningsvis) äter är raw food. Tänk dig själv: ställ dig i frukt- och grönt-avdelningen i mataffären och boom: en hel avdelning med hundratals varor, färdiga att äta precis som de är! Du behöver definitivt inga dyra pulver eller nötsmör för äta mer raw food, frukt och grönt is the way to go!
 
Nu är jag inte någon rawfoodnazi, jag äter kanske 50% raw food och skiter faktiskt i om bönorna är kokta eller groddade (raw). Dessutom äter jag både typ hamburgare, pasta carbonara och sushi då och då. Jag ser raw food som en bra riktlinje! (Inte typ meningen med livet och allt jag ägnar min vakna tid till. Haha, asså så tröttsamt med folk som tror de funnit meningen med livet bara för att de upptäckt raw food och äääntligen lyckats gå ned några kilon *lycklig anorektiker*).
 
En av många anledningar är att många dåliga livsmedel på en gång väljs bort. För att någonting ska räknas som raw food ska det vara oprocesserat, komma från växtriket, och inte uppvärmt över 42 grader. Då utesluts direkt alla animaliska produkter, vanligt bröd, socker samt krafitgt processerade varor med e-ämenen och andra osofta tillsatser. Många av de vanligaste livsmedlen sätter kroppen i ett konstant inflammerat tillstånd då kroppens immunförsvar hela tiden på måste gå på högvarv, och det har en lång rad av obehagliga följder. Råa livsmedel kan motverka inflammationer, är mindre påfrestande för kroppen att ta hand om, och näringen är mycket mer lättillgänglig. Och man vill ju underlätta det hårda arbetet för sin lilla kropp, eller hur? Inte slita på den i onödan, du ska ha den resten av livet!
 
Alla näringsämnen, enzymer och fibrer i maten bibehålls dessutom när den inte hettas upp. Men! Det kan också innebära att maten är hårdare och svårare och tugga, och att vi därför inte kan gottgöra oss all näring. Så tugga ordentligt! Alternativt mixa maten till röror, soppor eller smoothies!
 
Dessutom har de flesta raw foods en alkaliserande effekt på kroppen. Känns fräscht! Man vill man ju inte ha ett kefft pH-värde liksom, det finns tydliga samband mellan försurade kroppar och cancer. Onda bakterier, svamp och parasiter trivs också utmärkt i sådana miljöer.
 
För er som tycker att raw food känns dyrt: det är inte sant! Du kanske inte kan laga värsta raw food middagen varenda dag, men du lagar väl inte oxfilét varje dag heller? Det finns massor med billiga frukter och grönsaker som du kan göra enklare rätter med. Dessutom är det mycket saker som jag nästan aldrig köper, typ kött, fisk, yoghurt, mjölk, ost, bröd – och då blir det massor med pengar kvar till frukt och grönt. Prioritera! Min favoritsnabbmat är en påse salladsblad 15 kr och en avokado 5 kr = 20 kr = billigare än McDonalds. Lite citronjuice eller äppelcidervinäger, olja, salt och peppar på det – yum!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback